Senioři Mapa webu

Pondělí: 18:00 - 19:30

Vyhledávání
Obec Střítež

Žádáme všechny občany a obyvatele rekreačních objektů o šetrné zacházení s pitnou vodou. Voda z obecních zdrojů není určena k zalévání, mytí aut, napouštění bazenů.

Děkujeme

Udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností

3. Pojmenování (název) životní situace

Udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností

4. Základní informace k životní situaci

Ověřovat výsledky zeměměřických činností jsou oprávněny pouze odborně způsobilé osoby, kterým bylo uděleno úřední oprávnění k výkonu této činnosti.

K získání úředního oprávnění je potřeba řádně vyplnit a odevzdat žádost o udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností (dále též "žádost") a splnit podmínky stanovené zákonem č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů; jednou z těchto podmínek je i úspěšné složení zkoušky odborné způsobilosti.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Fyzická osoba splňující podmínky pro udělení úředního oprávnění.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Žadatel musí podat řádně vyplněnou žádost (na předepsaném formuláři).

K žádosti je třeba přiložit tyto dokumenty:

  • doklad o ukončeném vysokoškolském vzdělání magisterského studijního programu "geodézie a kartografie", "geodézie a katastr nemovitostí", "geomatika" nebo "vojenská geodézie a kartografie", "katastr nemovitostí", "důlní měřictví" nebo "inženýrská geodézie",

  • potvrzení o pětileté odborné praxi žadatele v oboru, pro který žádá o udělení úředního oprávnění, vystavené úředně oprávněným zeměměřickým inženýrem, pod jehož vedením si žadatel ve stanovené době prohloubil odborné znalosti pro výkon příslušných zeměměřických činností a získal zkušenosti pro ověřování výsledků zeměměřických činností,

  • výsledek zeměměřické činnosti samostatně zpracovaný žadatelem z oblasti zeměměřických činností, pro kterou žádá o udělení úředního oprávnění, žádá-li o udělení úředního oprávnění podle § 13 odst. 1 písm. a) a b) zákona č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů, opatřený čestným prohlášením žadatele, že tento výsledek zpracoval samostatně.

Pozn.: Od 1. července 2008 již není nutné k žádosti přikládat výpis z evidence Rejstříku trestů; v souladu s principem "Obíhá dokument, ne občan" si výpis z evidence Rejstříku trestů žadatele opatří Český úřad zeměměřický a katastrální sám.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné žádosti o udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností na příslušném zeměměřickém a katastrálním inspektorátu (viz následující bod).

Podáním této žádosti je zahájeno správní řízení o udělení úředního oprávnění podle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Na zeměměřickém a katastrálním inspektorátu (dále jen "ZKI"), v jehož územní působnosti má žadatel místo trvalého pobytu.

Pokud žadatel nemá trvalý pobyt na území České republiky, podává žádost ZKI v Praze.

Přehled územní působnosti ZKI:

  • ZKI v Brně - Jihomoravský kraj, Zlínský kraj a Kraj Vysočina

  • ZKI v Českých Budějovicích - Jihočeský kraj

  • ZKI v Liberci - Liberecký kraj a Ústecký kraj

  • ZKI v Opavě - Olomoucký kraj a Moravskoslezský kraj

  • ZKI v Pardubicích - Pardubický kraj a Královéhradecký kraj

  • ZKI v Plzni - Plzeňský kraj a Karlovarský kraj

  • ZKI v Praze - Středočeský kraj a Hlavní město Praha

Pozn.: Písemná žádost o udělení úředního oprávnění pro ověřování dokumentace o zřízení, obnovení nebo přemístění bodu podrobného polohového bodového pole a o zaměření a šetření předmětů měření, které jsou obsahem státních mapových děl, pro potřeby obrany státu [viz § 13 odst. 1 písm. d) zákona č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů] se podává Ministerstvu obrany České republiky.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

V den konání zkoušky odborné způsobilosti je třeba se před jejím započetím prokázat platným průkazem totožnosti.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

  • Formulář: "Žádost o udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností"

Tento formulář můžete získat na příslušném ZKI nebo na internetových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Za vydání úředního oprávnění se vybírá správní poplatek ve výši 500 Kč - formou kolku (podle pol. 22 přílohy k zákonu č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů).

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Na základě žádosti o udělení úředního oprávnění bude žadatel písemně pozván ke zkoušce odborné způsobilosti, a to nejpozději do 3 měsíců od doručení písemné žádosti příslušnému ZKI a nejméně 14 dnů před konáním zkoušky.

Po úspěšném vykonání zkoušky rozhodne Český úřad zeměměřický a katastrální o udělení úředního oprávnění a do 10 dnů od právní moci tohoto rozhodnutí žadateli úřední oprávnění zašle poštou.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Zkouška odborné způsobilosti

Zkouška se koná před odbornou zkušební komisí v sídle Českého úřadu zeměměřického a katastrálního a skládá se ústně v českém jazyce.

Zkouškou se prokazují teoretické a praktické znalosti zeměměřických činností, pro které žádá fyzická osoba o udělení úředního oprávnění, znalosti souvisejících právních předpisů a schopnosti jejich aplikace a odborná způsobilost ověřit výsledky zeměměřických činností v praxi.

O výsledku zkoušky je žadatel vyrozuměn ihned po jejím vykonání.

O samotném obsahu zkoušky se dozvíte více v ust. § 18a vyhlášky č. 31/1995 Sb., kterou se provádí zákon o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů, nebo na internetových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Příp. dotaz můžete zaslat na e-mailovou adresu příslušného ZKI nebo na personální odbor Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, e-mail: uozi@cuzk.cz.

28. Popis byl naposledy aktualizován

16.04.2018

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Czech POINT

Czech POINT

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností
Logo Mapa