Senioři Mapa webu

Pondělí: 18:00 - 19:30

Vyhledávání
Obec Střítež

Žádáme všechny občany a obyvatele rekreačních objektů o šetrné zacházení s pitnou vodou. Voda z obecních zdrojů není určena k zalévání, mytí aut, napouštění bazenů.

Děkujeme

Oznámení změny registračních údajů

3. Pojmenování (název) životní situace

Oznámení změny registračních údajů

4. Základní informace k životní situaci

Daňový subjekt, který je registrován u správce daně, je povinen hlásit správci daně veškeré změny údajů, které uvedl při své registraci, a to do 15 dnů ode dne, kdy nastaly, kromě údajů, jejichž změnu si správce daně může zjistit automatizovaným způsobem - seznam těchto údajů je dostupný na úřední desce správce daně.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněn jednat:

  • daňový subjekt - fyzická osoba,

  • daňový subjekt - právnická osoba; za právnickou osobu jedná statutární orgán nebo ten, kdo prokáže, že je oprávněn jednat jejím jménem podle jiného právního předpisu,

  • zákonný zástupce nebo opatrovník fyzické osoby, která nemůže před správcem daně jednat z důvodu omezené svéprávnosti (zejm. pro nedostatek věku nebo z důvodu jejího omezení soudem),

  • zmocněnec zvolený daňovým subjektem nebo ustanovený zástupce,

  • společný zmocněnec či společný zástupce,

  • zaměstnanec právnické osoby nebo jiná fyzická osoba, která vykonává činnost této právnické osoby - právnická osoba je může pověřit, aby jednali jejím jménem před správcem daně v rozsahu tohoto pověření,

  • zaměstnanec podnikající fyzické osoby nebo jiná fyzická osoba pověřená k tomu, aby jednala jejím jménem před správcem daně v rozsahu tohoto pověření,

  • prokurista právnické osoby - při správě daní je oprávněn jednat jejím jménem, může-li podle udělené prokury jednat samostatně.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Povinnost oznamovat změny se vztahuje pouze na registrované daňové subjekty.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Oznámení je nutné učinit na formuláři vydaném Ministerstvem financí - "Oznámení o změně registračních údajů", dostupném na finančních úřadech nebo na internetových stránkách Finanční správy.

Tento formulář je možné podat:

  • písemně (v listinné podobě), a to buď prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, nebo osobně přímo u správce daně; písemná podání musí být vlastnoručně podepsána osobou, která podání činí, nebo

Pokud má daňový subjekt či jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je podle § 72 odst. 4 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále též "daňový řád"), povinen podat tento formulář pouze elektronicky, a to datovou zprávou (blíže viz bod 16).

Nepodá-li daňový subjekt formulář elektronicky, vzniká mu podle § 247a odst. 2 daňového řádu povinnost uhradit pokutu (blíže viz bod 20).

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na příslušný finanční úřad, resp. na jeho územní pracoviště, na němž je uložen spis.

Informace o uložení spisu lze nalézt v "Pokynu č. GFŘ-D-12, o finančních úřadech, jejich územních pracovištích a o umístění spisu nebo jeho příslušné části", a dále v "Pokynu č. GFŘ-D-13, ke změně umístění spisů v rámci finančního úřadu".

Od 1. ledna 2013 je na území České republiky zřízeno 14 finančních úřadů, a to pro jednotlivé kraje, pro hlavní město Prahu, a dále Specializovaný finanční úřad.

Finanční úřad vykonává věcnou působnost prostřednictvím svých územních pracovišť, na nichž jsou uloženy daňové spisy poplatníků.

Kontakt poplatníků s finančními úřady je zajištěn prostřednictvím územních pracovišť finančních úřadů.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na finančním úřadu předložte (kromě formuláře "Oznámení o změně registračních údajů") i doklady odůvodňující změnu podmínek pro registraci, stanovené v jednotlivých právních předpisech upravujících podmínky registrace.

Dále předložte doklady prokazující uváděné skutečnosti (změny údajů).

V rámci osobního jednání jsou úřední osoby oprávněny požadovat předložení průkazu totožnosti (zejména občanského průkazu).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Oznámení je daňový subjekt povinen podat na formuláři vydaném Ministerstvem financí - "Oznámení o změně registračních údajů" nebo na tiskovém výstupu z počítačové tiskárny, který má údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tímto formulářem.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Dojde-li ke změnám údajů, které je povinen daňový subjekt uvádět při registraci, je povinen tyto změny oznámit správci daně do 15 dnů ode dne, kdy nastaly.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Podání lze učinit datovou zprávou:

  • opatřenou uznávaným elektronickým podpisem a odeslanou prostřednictvím aplikace "Elektronická podání pro Finanční správu (EPO)", která je pro podání v daňových věcech elektronickou podatelnou správce daně; podání v daňových věcech nelze zasílat na e-mailovou adresu podatelny konkrétního správce daně,

Účinky podání má rovněž úkon učiněný vůči správci daně za použití datové zprávy bez uznávaného elektronického podpisu nebo za použití jiných přenosových technik, které je správce daně způsobilý přijmout, pokud je toto podání do 5 dnů ode dne, kdy došlo správci daně, potvrzeno nebo opakováno některým z výše uvedených způsobů elektronické komunikace, nebo písemně, popř. ústně do protokolu.

Pokud zákon nestanoví jinak, tak poslední dva uvedené postupy není možné využít v případě, pokud má daňový subjekt povinnost učinit podání pouze a jen datovou zprávou odeslanou způsobem podle § 71 odst. 1 daňového řádu - z důvodu, že má zpřístupněnu datovou schránku, nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem (viz § 72 odst. 4 daňového řádu).

Za těchto podmínek je daňový subjekt povinen učinit oznámení pouze datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně (způsoby výše uvedenými).

28. Popis byl naposledy aktualizován

10.04.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Czech POINT

Czech POINT

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností
Logo Mapa