Senioři Mapa webu

Pondělí: 18:00 - 19:30

Vyhledávání
Obec Střítež

Žádáme všechny občany a obyvatele rekreačních objektů o šetrné zacházení s pitnou vodou. Voda z obecních zdrojů není určena k zalévání, mytí aut, napouštění bazenů.

Děkujeme

Odevzdání řidičského průkazu a mezinárodního řidičského průkazu

3. Pojmenování (název) životní situace

Odevzdání řidičského průkazu a mezinárodního řidičského průkazu

4. Základní informace k životní situaci

V určitých situacích existuje povinnost odevzdat řidičský průkaz a mezinárodní řidičský průkaz obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa obvyklého bydliště na území České republiky (obvyklé bydliště – trvalý pobyt; u osoby, která nemá trvalý pobyt na území České republiky, je to místo, kde daná osoba pobývá alespoň 185 dní v kalendářním roce z důvodu osobních a profesních vazeb).

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Držitel řidičského průkazu nebo mezinárodního řidičského průkazu, v případě osoby zemřelé jsou to pozůstalí nebo osoba, která pozůstalost vyřizuje.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Povinnost odevzdat řidičský průkaz nebo mezinárodní řidičský průkaz se vztahuje na držitele:

  • kterému bylo řidičské oprávnění podmíněno, pozastaveno, omezeno, odňato, a to do 5 pracovních dnů ode dne, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o podmínění, pozastavení, omezení, odnětí řidičského oprávnění
  • kterému bylo pozastaveno řidičské oprávnění podle exekučního řádu, a to do 5 pracovních dnů ode dne, kdy mu byl doručen exekuční příkaz o pozastavení řidičského oprávnění
  • který řidičské oprávnění pozbyl podle § 94a z důvodu uloženého zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel, odklonů v trestním řízení, apod.), a to do 5 pracovních dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí/rozsudků v předmětné věci
  • kterému bylo doručeno oznámení o dosažení 12 bodů, v jehož důsledku pozbude řidičské oprávnění, a to do 5 pracovních dnů ode dne doručení oznámení o dosažení 12 bodů

V případě úmrtí držitele řidičského průkazu nebo mezinárodního řidičského průkazu jsou pozůstalí nebo osoba, která pozůstalost zemřelého vyřizuje, povinni odevzdat bez zbytečného odkladu řidičský průkaz nebo mezinárodní řidičský průkaz obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa posledního obvyklého bydliště zemřelého.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Dostavit se na obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa pobytu občana na území České republiky a odevzdat řidičský průkaz (mezinárodní řidičský průkaz).
O odevzdání řidičského průkazu nebo mezinárodního řidičského průkazu vydá příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností držiteli „Potvrzení o odevzdání řidičského průkazu nebo mezinárodního řidičského průkazu".

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, v Praze na Magistrát hlavního města Prahy.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na obecním úřadu obce s rozšířenou působností předložte:

  • řidičský průkaz,
  • platný doklad totožnosti,

V případě, že se bude jednat o podmínění či omezení řidičského oprávnění, bude docházet k vydání nového řidičského průkazu, s příslušnými záznamy.

Vydání řidičského průkazu je možné provést na základě žádosti, která je na místě tisknuta z registru řidičů – není nutné dokládat fotografii, je zajišťována ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností, a to buď a to buď prostřednictvím agendových informačních systémů Ministerstva vnitra (pokud je zde fotografie již k dispozici). V případě, že fotografie žadatele není dostupná z těchto systémů, bude žadatel ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností, pro potřeby vydání řidičského průkazu, vyfocen na místě.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Předepsané formuláře nejsou stanoveny.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Do 5 pracovních dnů, ode dne nabytí právní moci rozhodnutí, kterým bylo řidičské oprávnění podmíněno, omezeno, pozastaveno nebo odňato.

Do 5 pracovních dnů ode dne doručení exekučního příkazu povinnému, na základě kterého bylo řidičské oprávnění pozastaveno.

Do 5 pracovních dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí, kterým byl např. uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel a případná další opatření stanovená v § 94a zákona č. 361/2000 Sb., jejichž důsledkem je pozbytí řidičského oprávnění.

Do 5 pracovních dnů ode dne doručení oznámení o dosažení 12 bodů, v jehož důsledku pozbude držitel řidičské oprávnění, a to do 5 pracovních dnů ode dne doručení oznámení o dosažení 12 bodů.

V případě úmrtí držitele řidičského průkazu jsou pozůstalí či osoba, která pozůstalost vyřizuje povinni odevzdat jeho řidičský průkaz nebo mezinárodní řidičský průkaz bez zbytečného odkladu.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Vše výše uvedené se vztahuje i na odevzdání „Potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení řidičského průkazu“.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci nelze řešit elektronicky.

28. Popis byl naposledy aktualizován

13.11.2018

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Czech POINT

Czech POINT

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností
Logo Mapa