Senioři Mapa webu

Pondělí: 18:00 - 19:30

Vyhledávání
Obec Střítež

Žádáme všechny občany a obyvatele rekreačních objektů o šetrné zacházení s pitnou vodou. Voda z obecních zdrojů není určena k zalévání, mytí aut, napouštění bazenů.

Děkujeme

Příspěvek na péči

3. Pojmenování (název) životní situace

Příspěvek na péči

4. Základní informace k životní situaci

Příspěvek na péči náleží těm osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti podle § 8 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.
Příspěvek náleží osobě, o kterou je pečováno, nikoliv osobě, která péči zajišťuje. Příspěvek na péči nemůže být přiznán dítěti, které je mladší než jeden rok.
Zákon rozeznává čtyři stupně závislosti na pomoci jiné osoby, a to od lehké závislosti až po závislost úplnou.
Výše příspěvku:
U osob mladších 18 let věku (za kalendářní měsíc):
  • 3 300 Kč pro I. stupeň - lehká závislost
  • 6 600 Kč pro II. stupeň - středně těžká závislost
  • 9 900 Kč pro III. stupeň - těžká závislost
  • 13 200 Kč pro IV. stupeň - úplná závislost
U osob starších 18 let věku (za kalendářní měsíc):
  • 880 Kč pro I. stupeň - lehká závislost
  • 4 400 Kč pro II. stupeň - středně těžká závislost
  • 8 800 Kč pro III. stupeň - těžká závislost
  • 13 200 Kč pro IV. stupeň - úplná závislost
Zvýšení příspěvku:
Příspěvek na péči může být zvýšen o částku 2 000 Kč měsíčně, a to v případě splnění podmínek jednoho ze dvou následujících důvodů:
  • Z důvodu nízkého příjmu oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných, a to:
  • nezaopatřenému dítěti do 18 let věku, kterému náleží příspěvek na péči (výjimkou je dítě, kterému náleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte ze systému dávek pěstounské péče podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů; dítě, jemuž nenáleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte, protože požívá důchod z důchodového pojištění, který je stejný nebo vyšší než tento příspěvek, a dítě, které je v plném přímém zaopatření zařízení pro péči o děti nebo mládež),
  • rodiči, kterému náleží příspěvek na péči, a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku,
jestliže rozhodný příjem oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných je nižší než dvojnásobek částky životního minima oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných podle zákona č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, ve znění pozdějších předpisů.
  • Z důvodu podpory zdravotně postižených dětí předškolního věku:
  • zvýšení příspěvku na péči náleží nezaopatřenému dítěti od 4 do 7 let věku, kterému náleží příspěvek na péči ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost).
Výjimkou je dítě, kterému náleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte ze systému dávek pěstounské péče podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů; dítě, jemuž nenáleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte, protože požívá důchod z důchodového pojištění, který je stejný nebo vyšší než tento příspěvek, a dítě, které je v plném přímém zaopatření zařízení pro péči o děti nebo mládež.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Osoba, jejíž nepříznivý zdravotní stav vyžaduje pomoc jiné fyzické či právnické osoby.
Zákonný zástupce nezletilé osoby, jejíž nepříznivý zdravotní stav vyžaduje pomoc jiné fyzické či právnické osoby.
Pokud je nezletilá osoba, jejíž nepříznivý zdravotní stav vyžaduje pomoc, svěřena na základě rozhodnutí příslušného orgánu do péče jiné fyzické osoby, zastupuje ji v řízení o příspěvku tato fyzická osoba.
Využívá-li tato nezletilá osoba pobytové služby, doporučí Úřad práce České republiky této fyzické osobě nebo zákonnému zástupci, aby požádali o příspěvek. Pokud tak neučiní nebo pokud pobyt zákonného zástupce této osoby anebo osoby, která ji v řízení zastupuje, není znám, zastupuje tuto osobu v řízení o příspěvku zařízení sociálních služeb.
V případě, že osoba není schopna vzhledem ke svému zdravotnímu stavu jednat samostatně a nemá svého zástupce, je ustanoven opatrovník pro řízení, a to na základě lékařského posudku ošetřujícího lékaře.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Základní podmínkou pro vznik nároku na příspěvek na péči je dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav žadatele a potřeba pomoci při zvládání základních životních potřeb.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podejte písemnou žádost o příspěvek na péči na předepsaném formuláři (na originálním nebo z internetových stránek vytištěném tiskopisu, příp. elektronicky, pokud vlastníte certifikát pro elektronický podpis) na příslušný úřad.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na Úřad práce České republiky - krajskou pobočku, resp. kontaktní pracoviště, dle místa vašeho trvalého pobytu.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na Úřadu práce České republiky je nutno předložit:

  • formulář "Žádost o příspěvek na péči" včetně vyplněného formuláře "Oznámení o poskytovateli pomoci",
  • žadatelé z členských států Evropské unie předloží potvrzení o příslušnosti ke zdravotní pojišťovně.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formuláře "Žádost o příspěvek na péči" a "Oznámení o poskytovateli pomoci" je možné obdržet v tištěné podobě na příslušném úřadu nebo si je stáhnout z internetových stránek Ministerstva práce a sociálních věcí.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

V případě zvýšení příspěvku na péči z důvodu nízkého příjmu mezi další účastníky patří osoby společně posuzované.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Žadatel je povinen:

  • podrobit se sociálnímu šetření,
  • podrobit se vyšetření zdravotního stavu lékařem plnícím úkoly okresní správy sociálního zabezpečení, popř. lékařem určeným Českou správou sociálního zabezpečení, podrobit se vyšetření zdravotního stavu u poskytovatele zdravotních služeb určeného okresní správou sociálního zabezpečení anebo jinému odbornému vyšetření, předložit určenému poskytovateli zdravotních služeb lékařské nálezy ošetřujících lékařů, které mu byly vydány, sdělit a doložit další údaje, které jsou významné pro vypracování posudku, nebo poskytnout jinou součinnost, která je potřebná k vypracování posudku, je-li k tomu okresní správou sociálního zabezpečení vyzván, a to ve lhůtě, kterou okresní správa sociálního zabezpečení určí,
  • osvědčit skutečnosti rozhodné pro nárok na příspěvek, jeho výši nebo výplatu a dát písemný souhlas k ověření těchto skutečností,
  • doložit podpis pečující osoby, kterým vyjádří svůj souhlas s poskytovanou péčí.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

"Žádost o příspěvek na péči" a "Oznámení o poskytovateli pomoci" můžete podat elektronicky, vlastníte-li certifikát pro elektronický podpis, prostřednictvím internetových stránek Ministerstva práce a sociálních věcí.

28. Popis byl naposledy aktualizován

09.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Czech POINT

Czech POINT

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností
Logo Mapa